2016

EVROPSKA NEDELjA MOBILNOSTI 16-22. septembar 2016.

Upotreba automobila uzrokuje emitovanje štetnih gasova koji narušavaju kvalitet vazduha u gradovima i imaju stalan negativan uticaj na ozonski omotač i klimatske promene. Stoga svako od nas treba da čini sve što može kako bi izbegavao da koristi automobil, posebno na kraćim relacijama (kraćim od 5 km), te kako bi prešao na alternativne vidove saobraćaja. Alternativna mobilnost se sastoji od javnog prevoza, železnice i ekoloških vidova saobraćaja, kao što su pešačenje ili upotreba bicikala.

Evropska nedelja mobilnosti je godišnja kampanja održive urbane mobilnosti, organizovana od strane mreža gradova Eurocities (koja ima ulogu koordinatora), Energy-Cities i Climate Alliance, uz političku i finansijsku podršku Ervopske komisije i njenog Generalnog direktorata za životnu sredinu.

Cilj kampanje, koja se održava svake godine od 16. do 22. septembra, je da podstiče lokalne uprave širom Evrope da uvode i promovišu mere održivog saobraćaja i da ponude svojim građanima alternative upotrebi automobila. Vrhunac manifestacije predstavlja „Dan bez automobila“, predviđen za 22. septembar, kada gradovi koji učestvuju u manifestaciji odvoje jednu ili više zona isključivo za pešake, bicikliste i javni saobraćaj tokom celog dana.

Koje su koristi koje se mogu očekivati od organizacije Nedelje mobilnosti?

  • Bolje razumevanje potreba biciklista na našim ulicama i putevima,
  • važan korak za započinjanje nacionalne biciklističke strategije i
  • dobra marketinška kampanja za naše bicikliste.

PREUZMITE DETALjAN IZVEŠTAJ

SEMINAR "BEZBEDNOST DECE U SAOBRAĆAJU" 24. i 25. mart 2016.

U saradnji s kompanijom Color Media Communications, čelnici Gradske uprave za saobraćaj i puteve Novog Sada organizovali su seminar na temu “Podizanje nivoa znanja nastavnika o značaju bezbednosti dece u saobraćaju u zonama osnovnih i srednjih škola”.

Evropska nedelja mobilnosti je godišnja kampanja održive urbane mobilnosti, organizovana od strane mreža gradova Eurocities (koja ima ulogu koordinatora), Energy-Cities i Climate Alliance, uz političku i finansijsku podršku Ervopske komisije i njenog Generalnog direktorata za životnu sredinu.

Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima grada Novog Sada i Gradska uprava za saobraćaj i puteve najviše svojih aktivnosti iz oblasti bezbednosti u saobraćaju usmerava na decu svih uzrasta kroz obuke i seminare namenjene deci predškolskog i školskog uzrasta kao i ljudima koji neposredno rade s decom.”

EDUKACIJA VASPITAČA U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA 11. februar 2016.

Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima Novog Sada organizovao je edukaciju vaspitača, radi obrazovanja dece o bezbednosti u saobraćaju.

Deca predstavljaju jednu od najranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju. Svaka pedeseta osoba koja je poginula u saobraćajnim nezgodama jeste dete. Najčešće se to dešava kada su putnici u vozilima, ali više od 40 odsto njih stradaju i kao pešaci.

Predavanjima i primerima iz prakse vaspitačima se želi predočiti koje greške najčešće čine dece kao učesnici u saobraćaju. Cilj je i da se predstave najnoviji trendovi u saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju.

Jedan od zaključaka skupa jeste i da se bezbednost dece u saobraćaju može unaprediti njihovom edukacijom, ali i edukacijom vaspitača i učitelja, kao i roditelja. Ne treba zaboraviti ni kontrolu poštovanja propisa.

DETALjAN IZVEŠTAJ MOŽETE PREUZETI OVDE

Seminar za vaspitače

 

EDUKACIJE UČENIKA SREDNjIH ŠKOLA 3.-19. februara 2016.

Podizanje svesti kod njih, kako bi stekli neophodna znanja o bezbednosti učesnika u saobraćaju je neophodno, a program edukacije srednjoškolaca godinama realizuje Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima grada Novog Sada.

Program je obuhvatio svih 14 srednjih škola, a cilj je bio da se unaprede znanje, stavovi i veštine učenika prvih razreda srednjih škola o najvažnijim aspektima bezbednog učešća u saobraćaju.

Još jedan program Grada Novog Sada, koji prednjači u edukaciji mladih učesnika u saobraćaju, podržali su Agencija za bezbednost saobraćaja i Uprave za saobraćaj i obrazovanje.

DETALjAN IZVEŠTAJ MOŽETE PREUZETI OVDE