2016

ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ 16-22. септембар 2016.

Употреба аутомобила узрокује емитовање штетних гасова који нарушавају квалитет ваздуха у градовима и имају сталан негативан утицај на озонски омотач и климатске промене. Стога свако од нас треба да чини све што може како би избегавао да користи аутомобил, посебно на краћим релацијама (краћим од 5 км), те како би прешао на алтернативне видове саобраћаја. Алтернативна мобилност се састоји од јавног превоза, железнице и еколошких видова саобраћаја, као што су пешачење или употреба бицикала.

Европска недеља мобилности је годишња кампања одрживе урбане мобилности, организована од стране мрежа градова Eurocities (која има улогу координатора), Energy-Cities и Climate Alliance, уз политичку и финансијску подршку Ервопске комисије и њеног Генералног директората за животну средину.

Циљ кампање, која се одржава сваке године од 16. до 22. септембра, је да подстиче локалне управе широм Европе да уводе и промовишу мере одрживог саобраћаја и да понуде својим грађанима алтернативе употреби аутомобила. Врхунац манифестације представља „Дан без аутомобила“, предвиђен за 22. септембар, када градови који учествују у манифестацији одвоје једну или више зона искључиво за пешаке, бициклисте и јавни саобраћај током целог дана.

Које су користи које се могу очекивати од организације Недеље мобилности?

  • Боље разумевање потреба бициклиста на нашим улицама и путевима,
  • важан корак за започињање националне бициклистичке стратегије и
  • добра маркетиншка кампања за наше бициклисте.

ПРЕУЗМИТЕ ДЕТАЉАН ИЗВЕШТАЈ

СЕМИНАР "БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ" 24. и 25. март 2016.

У сарадњи с компанијом Color Media Communications, челници Градске управе за саобраћај и путеве Новог Сада организовали су семинар на тему “Подизање нивоа знања наставника о значају безбедности деце у саобраћају у зонама основних и средњих школа”.

Европска недеља мобилности је годишња кампања одрживе урбане мобилности, организована од стране мрежа градова Eurocities (која има улогу координатора), Energy-Cities и Climate Alliance, уз политичку и финансијску подршку Ервопске комисије и њеног Генералног директората за животну средину.

Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима града Новог Сада и Градска управа за саобраћај и путеве највише својих активности из области безбедности у саобраћају усмерава на децу свих узраста кроз обуке и семинаре намењене деци предшколског и школског узраста као и људима који непосредно раде с децом.”

ЕДУКАЦИЈА ВАСПИТАЧА У ПРЕДШКОЛСКИМ УСТАНОВАМА 11. фебруар 2016.

Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима Новог Сада организовао је едукацију васпитача, ради образовања деце о безбедности у саобраћају.

Деца представљају једну од најрањивијих категорија учесника у саобраћају. Свака педесета особа која је погинула у саобраћајним незгодама јесте дете. Најчешће се то дешава када су путници у возилима, али више од 40 одсто њих страдају и као пешаци.

Предавањима и примерима из праксе васпитачима се жели предочити које грешке најчешће чине деце као учесници у саобраћају. Циљ је и да се представе најновији трендови у саобраћајном образовању и васпитању.

Један од заклјучака скупа јесте и да се безбедност деце у саобраћају може унапредити њиховом едукацијом, али и едукацијом васпитача и учитеља, као и родитеља. Не треба заборавити ни контролу поштовања прописа.

ДЕТАЉАН ИЗВЕШТАЈ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ

Семинар за васпитаче

 

ЕДУКАЦИЈЕ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА 3.-19. фебруара 2016.

Подизање свести код њих, како би стекли неопходна знања о безбедности учесника у саобраћају је неопходно, а програм едукације средњошколаца годинама реализује Савет за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима града Новог Сада.

Програм је обухватио свих 14 средњих школа, а циљ је био да се унапреде знање, ставови и вештине ученика првих разреда средњих школа о најважнијим аспектима безбедног учешћа у саобраћају.

Још један програм Града Новог Сада, који предњачи у едукацији младих учесника у саобраћају, подржали су Агенција за безбедност саобраћаја и Управе за саобраћај и образовање.

ДЕТАЉАН ИЗВЕШТАЈ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ ОВДЕ